Vad behövs för att börja fiska!

Abborre

Till att börja med så behövs det ju ett litet intresse. För jag tror att de flesta gillar att fiska. Sen är det nog så att väldigt många ledsnar när de inte får fisken. Men det kan ju bero på en massa olika saker. Kan ju vara så enkelt att där du är och fiskar, där är inte fisken.

Vad behöver man då egentligen för att fiska?

Det är ju några saker som behövs som vi går mer in i detalj i nästa inlägg men grovt går vi igenom dessa i detta inlägg. Nån form av fiskespö så att du kommer ut på vattnet. Du behöver nån form av bete. Och detta beror lite på vad för typ av fiskespö du väljer att använda.

Olika typer av fiskespön
Ja det finns en hel del olika. Men jag listar nedan de tre typer jag tror är mest vanliga.

  • Metspö
  • Kastspö
  • Flugspö

Så vilket ska man börja med? Personligen så vet jag inte. Jag tycker alla tre varianter listade ovan är rogivande och roliga att hålla på med. Men det finns ju en massa mer också. Finns lite att läsa om fiskespön på Wikipedia om du är intresserad.

Men vad är enklast att börja med?

Det beror nog mest på vilket typ av vatten du har tillgång till att fiska på. Men samtidigt så tror jag nog att enklast är nog att köra med ett metspö. Dock får du nog bara småfisk som t.ex liten mört. Men storleken är ju inte allt. Men att börja med ett Metspö behöver du egentligen en pinne, en fiskelina ett flöte och en krok. Sen behöver du lite mask till det för att ha något som fiskarna kan äta så de får i sig kroken.

Dock så började jag (Ulf) själv igen efter flera hålls uppehåll med fiskande med ett enkelt kastspö för Abborre fiske och för gäddfiske. Tidigare har jag mest fiskat efter bäcköring (När jag var ung). Tror nog inte ens jag fångat något annat i mina ungdomsår. Fast är dock inte helt säker. Tror att sista gången jag fiskade som ung var innan jag fyllde 15 år tror jag.

Ulf med sin hittils största gädda
Ulf med sin hittils största gädda

Vill du göra det lite mer till en utmaning?

Då kan jag rekommendera dig till att skaffa dig ett kastspö. Själv så köpte jag ett set på vår närmaste fiskebutik. Gick in och sa att jag ville ha ett billigt fiskespö för Abborre och Gädda. Blev erbjuden ett set med Abu Garcia spö och rulle. som jag körde på ett tag. Tills jag vart mer intresserad av större beten. Då uppgraderade jag mig till ett större spö med en högra kast vikt för att få möjligheten att köra med större beten och jaga större gädda.

Med kastspön kan du flytta dig mer men samtidigt blir det lite annan utmaning än med ett metspö. Nu behöver du ha lite koll på vart fisken finns du ”jagar”. Annars kan det faktiskt vara så att du går hem tomhänt väldigt ofta. Och det kan hända. Det händer även den bästa med den bästa möjliga förutsättningen. För fisken kan ju faktiskt vara envis och tycka att den inte är hungrig när just ditt bete passerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Post